Educatie -Aanbod - Reporters van de democratie

:Aanbod

Reporters van de democratie

E Crooy Reporters 57 0

Min. 12, Max. 24

Gratis

1 dag

BELvue + parlement

5de lager - 7de middelbaar

Reservatie verplicht hieronder.

Door deel te nemen aan de workshop Reporters van de Democratie worden leerlingen van het 5de lager tot en met het 7de jaar van het algemeen, technisch en beroeps secundair onderwijs een dag lang politieke journalisten.

In eerste instantie bereiden de leerlingen in kleine groepjes een ontmoeting voor met een figuur uit het Belgische politieke leven, die ze op relevante manier moeten interviewen over een actueel maatschappelijk thema.

In tweede instantie gaan de leerlingen dan in gesprek met deze politicus/politica binnen een instelling zoals de Senaat, de Kamer of het Brussels Parlement. De leerlingen maken een video-interview zoals een journalist dat zou doen en monteren daarna dat interview (enkel voor de formule met montage.

In de formule zonder montage gebeurt de montage achteraf in de klas). Op die manier maken de leerlingen kennis met de rol van de volksvertegenwoordiger en de basisprincipes van de representatieve democratie.

Praktische Informatie

  • Reservatie verplicht
  • Als de workshop minder dan 5 weken voor de gereserveerde datum geannuleerd wordt, moeten wij €300 aanrekenen om kosten te dekken.
  • Voor reporters met montage is de voorbereiding noodzakelijk!

Er bestaan verschillende versies van deze workshop:

Pedagogische tools

De uitgebreide versie ‘Reporters van de democratie’ bevat een diepgaande en uitgebreide bespreking van de Belgische democratie. Deze versie is vooral geschikt vanaf het middelbaar en voor leerlingen met een sterke leesvaardigheid. Voor leerlingen die moeilijker lezen of voor het gebruik in het 5e en 6e leerjaar raden we ‘Reporters – in het kort’ aan. Dit dossier bevat wat minder tekst en de verschillende concepten worden toegankelijker uitgelegd. Beide dossiers bereiden de leerlingen voldoende voor om de workshop te komen volgen in het BELvue!

Reporters in het federaal Parlement – uitgebreide versie – voorbereiding:

Reporters in het federaal Parlement – in het kort – voorbereiding:

Reporters in het Brussels Parlement - voorbereiding

Enkel vanaf de 3de graad secundair onderwijs: