:Over het BELvue

2021 05 25 FRB workshop 18

Gelegen in het hart van Brussel is het BELvue meer dan een museum over België en zijn geschiedenis. Als centrum voor democratie wil het BELvue een historisch bewustzijn ontwikkelen. Het is een plaats om geschiedenis en democratie te beleven. We stimuleren kritische bespiegelingen over het grote belang en de inzet van democratie. Zo dragen we bij aan de verbetering van het vertrouwen in democratische waarden. Het BELvue wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

71770088 2500181376718069 4176130855204290560 n

Museum over België

Door de moderne en interactieve opstelling van onze vaste tentoonstelling krijgt u een beter inzicht in België en onze samenleving. De aanpak is thematisch. Zeven zalen draaien rond zeven maatschappelijke thema’s: democratie, welvaart, solidariteit, pluralisme, migratie, taal en Europa. Hoe is België tot stand gekomen? En wat maakt een Belg? We brengen de geschiedenis in beeld en klank en combineren die met een hedendaagse invalshoek. Ook in onze tijdelijke tentoonstellingen leggen we altijd een link met de geschiedenis, het erfgoed of de actualiteit van België.

In het BELvue is de geschiedenis geen doel op zich. Het is een middel om onze samenleving te begrijpen.

20190223 Belvue Museum Night Fever 165 2967 MR

Verrassende Belgische voorwerpen

In onze galerij brengen meer dan 200 voorwerpen België gisteren en vandaag weer tot leven. Met hun chronologische opstelling, die start in de negentiende eeuw, vormen ze een materieel geheugen van ons land. Alledaagse gebruiksvoorwerpen, kunstwerken en designstukken, bekende merken, wetenschappelijke uitvindingen, verwijzingen naar sportieve topprestaties en voorwerpen uit de rijke Belgische volkscultuur. Een uiterst gevarieerde collectie.

David plas 40543

Centrum voor democratie

Het BELvue wil een plaats zijn van ontmoetingen en uitwisselingen rond democratie en allerlei verwante thema’s. Het museum ligt niet voor niets in Brussel, de hoofdstad van België en Europa, naast het Koninklijk Paleis en in vlakbij de grote instellingen van het land. Binnen onze educatieve dienst ontwikkelen gedetacheerde leerkrachten en pedagogen allerlei activiteiten: exposities, workshops, rondleidingen, lezingen. Allemaal rond thema’s als democratie, geschiedenis en rechtvaardigheid.

Deze activiteiten zijn gericht op het diverse publiek dat BELvue over de vloer krijgt: scholen, (toekomstige) leerkrachten, verengingen van jongeren, gezinnen, senioren, personen met een beperking, … Het BELvue wil er zijn voor iedereen. Daarom zijn alle activiteiten gratis of worden ze aangeboden tegen een zeer democratische prijs.

Activiteitenverslag2021

Koning Boudewijnstichting

BELvue wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting en werd opgericht als een plaats waar bezoekers, en vooral jongeren, België, zijn geschiedenis, zijn sociaaleconomische ontwikkeling en de werking van zijn instellingen kunnen leren kennen en beter begrijpen. Met een thematische aanpak en een moderne en interactieve opstelling biedt het museum de bezoeker de sleutels om een beter inzicht te verwerven in België en onze samenleving.

Restaurant

Les Filles@BELvue: biologisch, lokaal en culinair restaurant

Shop

Kom langs en koop leuke Belgische hebbedingen. Of ontdek ons gevarieerde aanbod bij tijdelijke tentoonstellingen.

20190223 Belvue Museum Night Fever 159 2951 MR

Plan uw bezoek

In uw eentje of met een hele school? Minder mobiel? Te voet, met de metro of met de auto? We zetten alles voor u op een rijtje.
1 c Jasmine Van Hevel HR aangepast

Wist u dat?

Wilt u nog meer weten over de geschiedenis van België en Brussel? Ontdek ons voordelige combiticket voor BELvue en het Coudenbergpaleis!

Verjaardag @museum

Een verjaardagsfeestje in het BELvue? Dat is spelen, leren en zich amuseren. Een onvergetelijke namiddag met een lekker vieruurtje als afsluiter.

Toegangelijkheid

Het BELvue is toegankelijk voor iedereen. Ontdek alles over onze rondleidingen op maat, onze kortingen, gratis toegang op woensdagnamiddag, …

Educatieve dienst

Een workshop over politiek? Een doe-tentoonstelling over democratie? Een pedagogisch dossier over ons koloniaal verleden? Bekijk ons aanbod!