-Stembureau voor jongeren: de resultaten

:Stembureau voor jongeren: de resultaten

Van april tot juni 2024 richtten we in het BELvue museum een stembureau voor jongeren in. Kinderen van 10 tot 12 jaar werden uitgenodigd om hun mening uit te drukken over vier vragen. Jongeren van 12 jaar en ouder stemden op hun politieke prioriteiten, naar aanleiding van de workshop Democracity of Reporters van de democratie.

Kinderen van 10 tot 12 jaar

Kinderen van 10 tot 12 jaar werden uitgenodigd om hun mening uit te drukken over vier vragen met betrekking tot Europese bevoegdheden. Ze kwamen met hun familie of in het kader van een buitenschoolse activiteit. In totaal hebben iets meer dan 200 kinderen hun mening gegeven tijdens de vier dagen dat het stembureau open was. Lees hier meer over de activiteit

Voor elke vraag hieronder konden de kinderen "eens", "oneens" of "ik weet het niet" aangeven:

  • Alle kinderen in de Europese Unie moeten gratis gezonde maaltijden op school krijgen
  • Sociale media, zoals TikTok of Snapchat, moeten in de Europese Unie verboden worden
  • Boeren in de Europese Unie moeten minder koeien gaan houden
  • Alle kinderen vanaf 10 jaar mogen stemmen voor de Europese Unie

Raadpleeg het activiteitenboekje

Ontdek de resultaten van de kinderverkiezingen

Jongeren van 12 tot 18 jaar

Jongeren die deelnamen aan de workshop Democracity of Reporters van de democratie werden ook uitgenodigd om te stemmen. De klassen werden begeleid door een animator of animatrice van het BELvue.

We vroegen hen te stemmen op verschillende thema's en concrete stellingen in verband met deze thema's, die overeenkwamen met hun politieke prioriteiten.

Het was voor iedereen ook de gelegenheid om uit te vinden hoe stemmen in de praktijk werkt. In totaal brachten 466 leerlingen van het secundair onderwijs hun stem uit tussen april en mei 2024.

In het najaar van 2024 zullen leerlingen die deelnemen aan Democracity en Reporters van de democratie in het BELvue ook worden uitgenodigd om te stemmen. We zullen de resultaten op deze pagina publiceren.

Klik hier om het stembiljet te bekijken.

Klik hier om de stemresultaten te bekijken (april-juni 2024)