Educatie -Aanbod - EDUbox Migratie: een verhaal van alle tijden

:Aanbod

EDUbox Migratie: een verhaal van alle tijden

ED Ubox migratie

Gratis

2 lesuren

In de klas

1ste - 7de middelbaar

We komen allemaal ergens vandaan. Een derde van de Belgische bevolking heeft wortels in het buitenland. Eén van hun ouders is buiten België geboren. Migratie is dus een veelvoorkomend fenomeen van alle tijden. Maar dat betekent niet dat we er als samenleving aan gewend zijn geraakt. Het is nog steeds een veelbesproken onderwerp dat regelmatig de gemoederen verhit. Voor leerkrachten is het dan ook niet evident om te bespreken in de klas. Dankzij de EDUbox Migratie: een verhaal van alle tijden kunnen ze er toch op een correcte en interactieve manier met hun leerlingen over praten.

Actueel
In de geschiedenis hebben mensen zich altijd al verplaatst van de ene plek naar de andere. Daarom hebben mensen zulke verschillende roots. En elk land heeft een unieke, eigen migratiegeschiedenis. Ook vandaag blijft migratie een heel actueel thema. Eentje dat ons als samenleving uitdaagt. Er zijn dan ook verschillende meningen, die soms lijnrecht tegenover elkaar staan maar niet altijd gebaseerd zijn op feiten.
In deze EDUbox gaat het niet over ‘voor of tegen’ migratie maar wordt het ‘waarom en hoe’ uitgelegd. Welke uitspraken over migratie zijn juist en welke niet? Wat is het verschil tussen ‘vluchteling’ en een ‘migrant’? Er wordt uitgelegd dat er heel uiteenlopende redenen zijn om je land te verlaten. Het doel is dat de leerlingen een eigen mening vormen over migratie, op basis van juiste en feitelijke informatie.
De EDUbox Migratie is gemaakt met het oog op jongeren in de B-stroom van het secundair onderwijs. Dankzij het audiovisueel materiaal, de digitale tools en de fysieke opdracht wordt dit thema erg toegankelijk en kan je er met elke leerling mee aan de slag.
Deze EDUbox is een initiatief van de VRT in samenwerking met sterke partners zoals Hannah Arendt Instituut, Caritas International België, CESSMIR van Universiteit Gent, Tumult, Other Talk, BELvue museum en Red Star Line Museum.

Chatten met vluchtelingen
Deze EDUbox bestaat uit 5 delen, die je als leerkracht in maximum 2 uren met je leerlingen kan doorlopen.

  • In deel 1 reflecteren leerlingen over hun eigen migratieachtergrond. Tegelijk introduceren we hen in de belangrijkste periodes van de Belgische migratiegeschiedenis en in onze kijk op het thema vandaag.
  • In deel 2 ontdekken leerlingen wat migratie juist is aan de hand van een aantal stellingen door Marjan Temmerman, journaliste bij VRT NWS. In het informatieve deel met een infografiek en overzichtsfiches, geeft ook Prof. Ilse Derluyn van CESSMIR (UGent) in een video een heldere uitleg over het (complexe) verschil tussen migranten en vluchtelingen en het verloop van een asielprocedure.Tegelijkertijd laten we ook zien dat het een menselijk, herkenbaar verhaal is aan de hand van een portret van Idris, een niet-begeleide minderjarige uit Afghanistan die tijdelijk in het opvangcentrum SOI Gent verblijft.
  • In deel 3 gaan de leerlingen zelf aan de slag. Ze chatten met vier migranten die op het punt staan hun land te verlaten, elk om hun redenen. Ze volgen hen in hun thuisland en in België. Gaandeweg krijgen ze meer inzicht in de keuzes en dilemma’s waar een migrant voor staat. Ondertussen denken ze na over wat zij zouden doen moesten ze in hun schoenen staan. Hierbij wordt ingespeeld op hun empathisch vermogen. Op het einde van de chat maken ze kennis met de echte Rose, Maryam, Borys en Joao.
  • In deel 4 komt alles wat ze geleerd hebben samen. De leerlingen beseffen dat migratie een verhaal van iedereen en van alle tijden is. Het creëert kansen én uitdagingen. Daarover moeten we durven nadenken, praten en van mening verschillen.
  • In deel 5 linken we naar extra interessant materiaal over het thema, volledig op maat van jongeren.

Aan de slag met de EDUbox Migratie
Dit digitaal pakket vind je op de EDUbox website van de VRT. Het is beschikbaar als interactieve website en als downloadbare pdf. Ideaal lesmateriaal voor zelfstandig groepswerk in de klas. Bovendien volgt er eind november nog een interactieve videoles zodat de EDUbox ook individueel en thuis kan worden gevolgd. De EDUbox zal tegen dan ook in het Frans beschikbaar zijn.
Elke EDUbox is voorzien van een handleiding voor leerkrachten met extra informatie en voorstellen tot differentiatie.
De tool waarmee de leerlingen kunnen chatten, werd ontwikkeld door Treecompany, een innovatiebureau dat via online tools mensen wil informeren over en betrekken bij maatschappelijke thema's.

Wat is EDUbox?
EDUbox
is een educatief en interactief concept van de VRT om jongeren te laten kennismaken met één bepaald maatschappelijk thema. Eerder kwamen al onderwerpen als sociale media, artificiële intelligentie, duurzaamheid en gezondheid aan bod. Elke EDUbox informeert, inspireert en stimuleert jongeren om zelf met het onderwerp aan de slag te gaan.

Partners

Download en print de volledige EDUbox zelf