Het museum -Expo's - Op zoek naar... HET EINDE VAN DE WERELD! Een klimaatexpeditie aan boord van de 'Belgica'

:Tijdelijke expo’s

Op zoek naar... HET EINDE VAN DE WERELD! Een klimaatexpeditie aan boord van de 'Belgica'

Prijs
GRATIS
Locatie
BELvue museum
Taal
EN / FR / NL
Doelgroep
Volwassenen
Doelgroep
Algemeen publiek
Tentoonstelling boekje
EN / FR / NL

04/10/23 - 04/02/24

Naar aanleiding van de 125ste verjaardag van de Belgische expeditie naar Antarctica - het wetenschappelijk avontuur aan boord van de 'Belgica' - biedt de Koning Boudewijnstichting de bezoekers en bezoeksters aan het BELvue museum de gelegenheid om in te schepen voor een klimaatexpeditie. Tijdens die reis zullen ze begrijpen dat onze planeet zoals wij die nu bewonen, stilaan de grenzen van zijn hulpbronnen bereikt, maar ook dat iedereen een rol kan spelen bij het opbouwen van een nieuwe en duurzame wereld.

De tentoonstelling herinnert eerst aan de buitengewone menselijke uitdaging die de reis en de overwintering van het poolschip 'Belgica' op "het Witte Continent" vormde en aan het onwaarschijnlijke wetenschappelijke manna dat de bemanning onder leiding van Commandant Adrien de Gerlache mee naar huis bracht. Die mannen, uit zes verschillende landen, ondernamen de eerste grootschalige wetenschappelijke expeditie naar Antarctica, zonder enige territoriale of commerciele bedoeling.

Maar het Antarctica dat de bemanning van de Belgica ontdekte, is vandaag niet meer hetzelfde: de ijskap smelt weg, diersoorten worden bedreigd, ... En ook de wereld waarin wij leven, stuit intussen op een aantal grenzen. De ontginning van de natuurlijke rijkdommen veroorzaakt een aanzienlijke klimaatverstoring. De tentoonstelling in het BELvue museum meet de polsslag van een planeet die buiten adem raakt en de mensheid voor de uitdaging plaatst om haar eigen voortbestaan te garanderen.

Het wordt dan ook tijd dat we actieve burgers worden in een nieuwe wereld, waarin iedereen, individueel en als deel van de menselijke gemeenschap, actie onderneemt om duurzame leefomstandigheden te creëren voor ons allemaal. De tentoonstelling reikt het publiek praktische en concrete middelen aan om zich in te zetten voor een wereld waarin zich nieuwe mogelijkheden aandienen.

Workshop voor scholen: