2 lesuren
In de klas
1ste - 7de middelbaar
De EDUbox Burgerschap komt er in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in oktober, een belangrijk moment voor veel jongeren die voor het eerst mogen stemmen.
Jongeren stuiten echter op veel drempels als het aankomt op actief deelnemen aan de verkiezingen. Door een tekort aan kennis over politieke partijen, hun programma’s en het stemproces voelen ze zich vaak onzeker.
Daarbovenop is ook de stemplicht voor de lokale verkiezingen afgeschaft, waardoor stemgerechtigden geen opkomstplicht meer hebben. Daardoor wordt de kans dat jongeren daadwerkelijk zullen stemmen een pak kleiner. Hoe kunnen we hun motivatie en burgerzin aanscherpen?
Wat zit er in de EDUbox Burgerschap?
De EDUbox bestaat uit 5 delen, die je als leerkracht in 2 lesuren met je leerlingen kan doorlopen.
In deel 1 maken de leerlingen kennis met het begrip participatie in de brede zin. Wat is participatie? Waar denken jongeren aan bij het begrip participatie? Hoe bouwen jongeren nu reeds actief mee aan de samenleving en wat kunnen ze nog meer doen?
In deel 2 stomen we jongeren klaar om actief te participeren door hen mee te nemen door het proces van idee naar verandering. In dat proces lichten we 3 stappen uit: we bedenken een idee, werken het voorstel uit tot rake pitch en zoeken naar steun. In een video maken ze vervolgens kennis met een participatieproject in Oostende, waarbij jongeren inspraak hadden in de realisatie van het skatepark.
Nu ze de impact van participatie met eigen ogen gezien hebben, gaan de leerlingen in deel 3 zelf aan de slag. Via de interactieve tool krijgen ze inzicht in de partijstandpunten van de politici van hun woonplaats. Nadien werken ze aan de hand van de stappen uit deel 2 in groep een idee uit voor hun stad of gemeente. Via de ideeënbox
pitchen ze hun idee rechtstreeks bij lokale politici, die op hun beurt reageren en in dialoog treden met de jongeren.
In deel 4 ontdekken leerlingen hoe ze ook met kleine acties of activiteiten
kunnen meebouwen aan hun stad of gemeente. Want participatie en actief burgerschap kan ook tussen verkiezingen bestaan. Ze maken kennis met verschillende vormen van participatie en bespreken hoe zij zelf actief willen participeren.
Meer weten? In deel 5 delen we interessante links rond de lokale verkiezingen, actief burgerschap en participatie. De informatie is telkens op maat van jongeren.
Aan de slag met de EDUbox Burgerschap
De EDUbox Burgerschap is beschikbaar als interactieve website en downloadbare pdf in de catalogus op de website van EDUbox. Deze formats zijn ideaal lesmateriaal voor zelfstandig groepswerk in de klas.
De EDUbox wordt voorzien van een handleiding voor leerkrachten met extra informatie, verdiepende oefeningen en voorstellen tot differentiatie.