Le BELvue et les jeunes | BELvue

Le BELvue et les jeunes

(nl)Le BELvue souhaite être au plus près de ses visiteurs, et tout particulièrement les jeunes. La mission de l’institution est de sensibiliser les visiteurs à la Belgique, son histoire, son fonctionnement et ses spécificités. Mais comment attirer les jeunes ? Quelle image ont-ils des musées en général ? Qu’attendent-ils d’un lieu tel que le BELvue ? 

Pour répondre à ces questions, et pouvoir proposer une offre adaptée aux jeunes, le BELvue a fait le pari de travailler avec eux.

Depuis 2014, le BELvue effectue un trajet participatif avec des jeunes, dont voici les fruits.

Logo Multibel BELvue

Depuis 2017 : multiBEL

multiBEL est un groupe de jeunes bruxellois âgés de 14 à 18 ans, pas vraiment fans de musée au départ. Accompagnés par les animateurs du Foyer, ils ont répondu positivement à l’appel du BELvue à prendre part à la vie du musée. 

Leur objectif : montrer aux jeunes de leur âge une image différente du BELvue et des musées en général.

Ils se retrouvent chaque mercredi après-midi et travaillent sur le rôle et le fonctionnement d’un musée, l’offre pour les jeunes, la communication, l’organisation d’activités et de différents évènements…

multiBEL s’investit à fond dans les projets menés au musée; aime le partage, l’échange, la découverte, mais surtout… créer et réaliser des projets ensemble ! 

Verwezenlijkingen

← Vorige  •  Volgende →

Onze partner : Foyer

Foyer biedt kinderen en jongeren buitenschoolse opvang aan. Het jeugdhuis liegt in historisch Molenbeek. Op een coherente en georganiseerde manier worden ludieke en sportieve activiteiten, evenals schoolbegeleiding en creatieve ateliers aangeboden aan de jongeren. Al deze activiteiten maken deel uit van een pedagogisch project van grote omvang dat de verhoging van het verantwoordelijkheidsgevoel en de burgerschap van de kinderen, de jongeren en hun ouders vooropstelt en dit alles in een kader van sociale cohesie.

Ga naar de website
Le Foyer des jeunes de Molenbeek : photo de groupe

De BELvue Bende

Ze zijn tussen 18 en 25 jaar oud en komen van her en der in België. Hun taak: ideeën aanreiken, hun visie geven over hoe een eigentijds museum er moet uitzien en activiteiten voor het publiek ontwikkelen.

Bande du BELvue - BELvue Bende
Picture

Aquin

Body

Waarmee hij zijn dagen vult:
Student burgerlijk ingenieur aan de ucl en tijdens vrije dagen steeds op zoek de wereld te verkennen.

Wat hij over zichzelf zegt:
Avontuur, ontdekkingen doen en nieuwe dingen uitproberen is het leukste wat je kan doen. En samen met leuke mensen wordt alles nog beter!

Picture

Cecilia

Body

Ze woont in Leuven.

Waarmee ze haar dagen zoal vult: Cecilia organiseert voor het Davidsfonds toffe culturele evenementen voor een breed publiek, zoals De Nacht van de Geschiedenis.

Wat ze over zichzelf zegt: Ik houd niet van ezelsoren, slecht eten en dt-fouten, maar wel van kippenvel, een page-turner, en mijn lief.

Picture

Charlotte

Body

Ze woont in Brussel

Waarmee ze haar dagen zoal vult: Project Manager bij Prométhéa, gids in de Koninklijke Muntschouwburg, vrijwilliger voor MuseomixBE en studente computeranimatie

Wat ze over zichzelf zegt: Fijnproever, globetrotter, culturele omnivoor, ik ben een enthousiaste levensgenieter.

Picture
Charlotte ©Rone Fillet

Charlotte

Body

Ze woont in Brussel maar heeft daarvoor heel haar leven in Leuven gewoond 

Waarmee ze haar dagen zoal vult: ze is studente Conflict & Development aan de UGent en werkt daarnaast in Bozar en volgt Arabisch in avondonderwijs.

Wat ze over zichzelf zegt: Ik ben nieuwsgierig, zoek graag nieuwe uitdagingen op en hoop ooit een echte tweetalige Brusselaar te worden.

Picture
Ellen ©Rone Fillet

Ellen

Body

Ze woont in Leuven

Waarmee ze haar dagen zoal vult: Gepassioneerd door geschiedenis, musea en cultureel erfgoed. Masterdiploma geschiedenis (KU Leuven) op zak. Work in progress: Master Arts & Heritage (Maastricht University). Steeds op zoek naar boeiende uitdagingen!

Wat ze over zichzelf zegt: Ik houd van cultuur in alle vormen en maten. Ook van lekker eten en reizen. Steeds enthousiast, nieuwsgierig en ambitieus. Word blij van pure chocolade.

Picture
Fanny ©Rone Fillet

Fanny

Body

Ze woont in Brussel/Watermaal

Waarmee ze haar dagen zoal vult: ze werkt bij de uitgeverij Jacques Brel

Wat ze over zichzelf zegt: Als onvoorwaardelijke liefhebber van geschiedenis, kunst en de Brusselse regio zult u me vaak zien rondkuieren in de oude wijken waar ik eeuwenoude gevels onder de loep neem, soms zult u me in oude cafeetjes zien genieten van een Lambic, Karmeliet of een ander speciaal bier, u zult me in elk geval altijd duizenden anekdotes over het surrealistische land dat het onze is, horen vertellen.

Picture
Grégoire ©Rone Fillet

Grégoire

Body

Hij woont in de regio Ath.

Waarmee hij zijn dagen zoal vult: hij heeft een diploma geschiedenis en volgde een jaar lerarenopleiding om les te geven in het middelbaar onderwijs. Hij is ook musicus.

Wat hij over zichzelf zegt: Alles uitproberen, alles begrijpen, alles vanuit een nieuwe hoek bekijken: dat zijn mijn drie missions impossible.

Picture

Heleen

Body

Ze woont in Gent.

Waarmee ze haar dagen zoal vult: Ze is afgestudeerd als master in de kunstwetenschappen aan de UGent en werkt momenteel als Young Vibes Consultant bij Co-Vibes waar ze alles leert over het aangaan van uitdagingen en het realiseren van ideeën.

Wat ze over zichzelf zegt: Ik geniet van scouts, zaalvoetbal en whisky.

Picture

Helena

Body

Ze woont in de regio Antwerpen

Waarmee ze haar dagen zoal vult: student communicatiewetenschappen (minor geschiedenis), veel atletiek, beetje scouts, genieten van het (studenten)leven en dat alles liefst begeleid door goede muziek

Wat ze over zichzelf zegt: Geïnteresseerd in media en cultuur, gefascineerd door de wereld, gebeten door atletiek en een grote voorliefde voor het goede leven.

Picture
Jean-Daniel ©Rone Fillet

Jean-Daniel

Body

Hij woont in Deerlijk (West-Vlaanderen)

Waarmee hij zijn dagen zoal vult: Lezen, sporten (tennis & squash), genieten van het studentenleven en sociaal engagement. Momenteel is hij afgestudeerd als bachelor TEW (Toegepaste Economische Wetenschappen) en studeert hij dit jaar af als master TEW in Finance. 

Wat hij over zichzelf zegt: Een passie voor geschiedenis, geïnteresseerd in de actualiteit en nieuwsgierig naar de toekomst.

Picture
Lien ©Rone Fillet

Lien

Body

Ze woont in Hofstade-Zemst

Waarmee ze haar dagen vult: surfen, ballet, geschiedenis (vooral ancient régime), migratie en diversiteit, en verder ze lees alles wat ze in handen kan krijgen

Wat ze over zichzelf zegt: a well-read woman is a dangerous creature!

Picture

Lorine

Body

Ze woont in Luik

Waarmee ze haar dagen zoal vult: leerkracht geschiedenis, op zoek naar werk in het onderwijs of in de pedagogische sector.

Wat ze over zichzelf zegt: Ik ben begeesterd door pedagogie en ik word razend enthousiast zodra de conversatie over opvoeding of onderwijs gaat. Om daarna terug kalm te worden? Een lekker speciaal biertje, muziek of een lange wandeling in afgelegen plekjes in België!

Picture
Matthias ©Rone Fillet

Matthias

Body

Hij woont in Kortenberg/Leuven

Waarmee hij zijn dagen zoal vult:  Naast tafeltennissen, vooral veel gepassioneerd bezig zijn met literatuur en cultuur in de brede zin van het woord.

Wat hij over zichzelf zegt: 'Uit wat we mogen, leren we niets. Ongehoorzaam zijn, dat is het eerste dat we moeten doen...' Maeterlinck.

Picture

Rebecca

Body

Ze woont in Brussel, Laken en is afkomstig van hartje Limburg.

Waarmee ze haar dagen zoal vult: Ze studeert Geschiedenis aan de universiteit van Carleton in Canada, maar neemt nu een sabbatsjaar om ervaring op te doen in de Belgische cultuursector. Ze is geboeid door de culturele geschiedenis van de vroegmoderne periode, vooral de ontdekking van Amerika. Verder probeert ze ook graag nieuwe bakrecepten uit, maakt ze graag natuur- en stadswandelingen, en is ze een grote liefhebber van cinema.

Picture

Rone

Body

Ze woont in Vlezenbeek

Waarmee ze haar dagen zoal vult: Tekenen, muziek spelen, lezen, acteren, paardrijden, lekker eten en hard lachen. Oh ja! En dan studeert ze tussendoor ook Kunstwetenschappen en Archeologie aan de Vrije Universiteit Brussel!

Wat ze over zichzelf zegt: Ik doe van alles en nog veel meer, maar het zijn de kleine dagelijkse dingen die mij elke keer op nieuw verwonderen. Stijn heeft gelijk, het tiramisu'ke is sneller op dan je denkt!

Picture
Stijn ©Rone Fillet

Stijn

Body

Hij woont in Leuven

Waarmee hij zijn dagen zoal vult: Na zijn opleiding leraar informatica en project kunstvakken koos hij resoluut om verder de complexiteit en de verscheidenheid van de kunstwereld te ontdekken. Momenteel is hij student Kunstwetenschappen aan de KU Leuven. Hij komt dan ook graag zijn bed uit om aan studentikoze activiteiten deel te nemen, maar daarnaast is hij actief in de jeugdsector, reisbegeleiding, journalistieke wereld en is hij bezieler en medewerker van tal van culturele projecten.

Picture

Valérie

Body

Ze woont in Brussel, Sint-Joost

Waarmee ze haar dagen zoal vult: Geschiedenis, muziek, dans, reizen, filosofie

Wat ze over zichzelf zegt: Uitdagingen maken het leven boeiend, ze overwinnen geven het leven zin

Picture

Zindzi

Body

Ze woont in Antwerpen.

Waarmee ze haar dagen zoal vult: Lezen, schrijven, discussiëren. Zindzi houdt zich grondig bezig met haar studies wijsbegeerte, haar inzetten bij de verenigingen waar zij bijzit, met filosoferen en af en toe een kritische blik op de wereld neerpennen.

← VorigeVolgende →

Dit zijn de leden van de BELvue Bende!

Onze partner : De Veerman

De Veerman is een artistieke haven waar uit liefde voor en rotsvast geloof in de kunsten mensen worden uitgedaagd en gestimuleerd om andere oevers te verkennen. De Veerman werd opgericht in 2000 met als doel kunsteducatieve projecten te ontwikkelen, uit te voeren en te verspreiden.