Onze Kongo. De Belgische koloniale propaganda ontsluierd | BELvue
Tijdelijke tentoonstelling

Onze Kongo. De Belgische koloniale propaganda ontsluierd

De tentoonstelling "Notre Congo/Onze Kongo, de Belgische koloniale propaganda ontsluierd" pakt uit met iconografische en audiovisuele documenten uit de Belgisch-Kongolese koloniale periode. Met beeld en klank wil organisator Coopération Education Culture bijdragen tot een beter begrip van hoe het jarenlange gebruik van bepaalde beelden en het hameren op slogans aan de oorsprong ligt van ons collectief onbewuste beeld over de kolonisatie en over Kongo. De tentoonstelling stelt vragen bij de hardnekkige stereotypen en vooroordelen in onze collectieve beeldvorming.

Hele generaties in België en in Kongo lagen aan het infuus van de koloniale propaganda. Voor veel mensen was dit gedurende jaren hun enige bron van informatie over Kongo en bij uitbreiding Afrika. Het versimpelde en eenzijdige beeld van de realiteit die erin vervat zat werd in de hoofden ‘gebeiteld’.

Met een film, diaporama’s en thematische panelen stellen we een parcours voor dat de bezoeker direct laat kennismaken met de koloniale propaganda. Een interactieve muur brengt verfilmde en gesonoriseerde archieven en getuigenissen uit België en Kongo. In BELvue Museum brengt de tentoonstelling uitzonderlijk ook een selectie van originele kunstwerken en alledaagse voorwerpen.

  • 4 oktober t/m 30 november 2014
  • Gratis toegang
  • Animatie voor scholen op aanvraag - meer informatie

Rond de tentoonstelling wordt een reeks activiteiten georganiseerd: geleide bezoeken, luistersessies van geluidsarchieven, kinderateliers, literaire ontmoetingen, filmvertoningen, debatten. Bekijk hier het volledige programma.

Ontdek ook de activiteiten op 8, 9 en 10 november: weekend Onze Kongo!

Productie: CEC ONG

Met de steun van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking, de stad Brussel, Wallonie-Bruxelles International (Vertegenwoordiging in de DRC), Fédération Wallonie-Bruxelles, De Groenen/EVA in het Europees Parlement, Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, VIDEP, Théâtre Varia, Sonuma en de Kanselarij van de Eerste Minister.