Mandela27 | BELvue
Tijdelijke tentoonstelling

Mandela27

De strijd tegen apartheid achter tralies

In de expositie word je ondergedompeld in het leven van Nelson Mandela gedurende de 27 jaren van zijn gevangenschap.

De expositie heeft de exacte afmetingen van Mandela’s cel op Robbeneiland. De bezoeker ontdekt hoe uit verdrukking apartheid ontstond, hoe het leven in de politieke gevangenis op Robbeneiland was. Daarnaast maakt de bezoeker kennis met het ontstaan van de anti-apartheidsbeweging en het democratische proces in Zuid-Afrika.

Mandela27 is een 2-jaar durende culturele samenwerking tussen de Europese Unie en Zuid-Afrika. Dit uitwisselingsproject wil iedereen laten kennismaken met de politieke en culturele ontwikkelingen die de beide regio’s hebben gemaakt tot wat ze nu zijn. Hierbij wordt vooral gefocust op de strijd tegen apartheid en de rol die Nelson Mandela hierbij speelde.

Nobelprijswinnaar Nelson Mandela vocht zijn hele leven voor gelijkheid. Na 27 jaar gevangenschap werd hij een toonbeeld van moed en doorzetting en zijn strijd tegen het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime maakte van hem een ware held. Het is nu belangrijker dan ooit dat jongeren weten wie Mandela is en wat hij heeft betekend voor de democratie die zo nu vanzelfsprekend lijkt. Het Mandela27-project wil helpen om hieraan bij te dragen op een manier die voor de jeugd visueel aantrekkelijk én begrijpbaar is.

Mandela27 kon mogelijk gemaakt worden met de steun van het Cultuurprogramma van de Europese Commissie. Het project is een samenwerking tussen Robben Island Museum en North West University – Vaal Triangle Campus in Zuid-Afrika, Coventry University in de UK, Elderberry Culture Projects in Zweden en TCS Digital World in België.

De tentoonstelling Mandela27 zal uitgebreid worden met interactieve concepten op de website www.mandela27.eu

  • Een ‘serious games’ waarbij de jongeren aan de hand van een ‘graphic novel’ - een interactief, digitaal stripverhaal - een indruk krijgen over het leven en de activiteiten van politieke gevangenen op Robben Eiland
  • De een interactieve, culturele tijdslijn. Om de jeugd op een herkenbare manier te laten kennismaken met mijlpalen in de geschiedenis van onze democratie, werden 100 culturele hoogtepunten in kaart gebracht die voor politieke verandering hebben gezorgd. Denk maar aan de festiviteiten na de val van de Berlijnse Muur, de Freedom Concerts over de hele wereld of de euforie na de vrijlating van Mandela.

Praktisch:

  • Van 9 januari 2014 t.e.m. 13 maart 2014, in het BELvue museum
  • Gratis te bezoeken
  • In Engels (vertaling in Nederlands en Frans beschikbaar)
  • Duur: 30 min
  • Meer dan 15 personen tegelijk moeten expo Mandela27 reserveren via de kalender (max. 40 personen per 30 min)

Deze project is een perfecte aanvulling bij uw andere activiteiten of bezoek aan het BELvue museum. Het is een kleine tentoonstelling (zo groot als Mandela’s cel op Robbeneiland), dus best te combineren met een andere activiteit.

We raden leerkrachten aan een schoolbezoek aan Mandela27 voor te bereiden aan de hand van het pedagogische dossier