Het museum -Activiteiten - Futura Incognita Climate Fair

:Activiteiten

Futura Incognita Climate Fair

20181203 121831

18/01/24

€10/persoon

17.30u - 22u

BELvue museum

Een ticket kopen is verplicht.

Zin om brrrrrriljante DIY-workshops te volgen, je brol te laten fixen terwijl je aan een ‘whaletale’ mocktail nipt of deel te nemen aan een starparty? Trek dan je dikste winterjas aan en kom op 18 januari 2024 tussen 17u30 en 22u naar het BELvue museum.

Stap aan boord en ontdek ons programma met workshops, een bezoek aan de tentoonstelling "Op zoek naar... HET EINDE VAN DE WERELD! Een klimaatexpeditie aan boord van de 'Belgica'" met gidsen om al je vragen te beantwoorden en een starparty. Om je op te warmen zijn er kommetjes soep en andere, warme bowls met verse, lokale ingrediënten verkrijgbaar tegen democratische prijzen. Net zoals in de tentoonstelling wordt duidelijk dat er nog hoop is voor de toekomst en bieden we kleine, concrete acties aan die jullie thuis kunnen toepassen om je in te zetten voor een meer klimaatneutrale toekomst. Naast de Climate Fair is ook ons permante parcours over België en zijn geschiedenis doorlopend te bezoeken.


PROGRAMMA


Doorlopend van 17.30u - 22u:

Walvissen met een staartje: Maak je eigen origami walvisjes met boodschap en inspireer andere mensen met jouw woorden om samen een ode aan de aarde te schrijven die gepost zal worden op de sociale media.

Les Filles
zorgen voor een heerlijke, (hart)verwarmende kom soep, chili sin carne of couscous met tofu. Probeer zeker ook de signature mocktail van de avond: de whaletale.

Profiteer ook van de Climate Fair om het permanente parcours te (her)ontdekken over België en zijn geschiedenis.

Doorlopend van 17.30u tot 19.30u

Ga op zoek naar... HET EINDE VAN DE WERELD! met een gids: Gidsen die aanwezig zijn doorheen de tentoonstelling vertellen je graag meer over de expo "Op zoek naar... HET EINDE VAN DE WERELD! Een klimaatexpeditie aan boord van de 'Belgica'". Exact 125 jaar geleden voer Adrien de Gerlache samen met zijn bemanning naar ‘terra incognita’, Antarctica. Scheep in voor een klimaatexpeditie en bereid je voor op een reis vol met krakend ijs, walvissen en wetenschappelijke bagage.


18u - 21.30u: walk-in workshops

Recyclart
zet de ontdekkingstocht verder naar creatieve manieren om afgedankte spullen van de vuilnisbak te redden. Heb je thuis nog een sputterende keukenwekker, een lamp van oma, die de verlichting nog meemaakte maar zelf geen licht meer geeft, of andere knutselprojectjes? Recyclart zal aanwezig zijn met een repair mobil en zet zich in om zoveel mogelijk spullen te maken, te recupereren of te upcyclen.

  • Sensibiliseringsworkshop over circulaire ambacht.
  • Het bouwen van houten objecten op basis van hergebruik, begeleid door de animatoren van Recyclart.
  • 'Fix my brol', waar je allerhande defecte spullen kan laten repareren ter plaatse of kan worden doorverwezen naar één van de ateliers in jouw buurt.

Alma Sana pleit voor een gezondere en meer duurzame levensstijl door dagelijkse routines aan te passen. Zorgen voor de aarde en voor het huis, je lichaam en je ziel? Het kan! Maak je eigen tandpasta en gezichtsverzorging of leer inpakken volgens de techniek van furoshiki.

  • DIY-tandpasta
  • DIY-gezichtsverzorging
  • Furoshiki inpaktechniek

20u - 22u: Starparty

Kan jij nog navigeren zonder smartphone? Als afsluiter van de avond begeleidt Roger Vanderlinden van Urania, de Volkssterrenwacht Vlaanderen een starparty waarbij je al contemplerend onder de sterren meer uitleg krijgt over oude navigatie-instrumenten. Kleed je dus zeker warm genoeg aan!

Neem zeker een dikke trui, jas en dat wat je altijd ‘al eens een keer wou laten repareren...’ mee. Navigeer dus naar het BELvue museum en vergeet niet om je warm aan te kleden voor deze expeditie naar ‘futurum incognitum’!

Meet our Climate Fair partners