"Dr. Livingstone, I presume?" | BELvue
Tijdelijke tentoonstelling

"Dr. Livingstone, I presume?"

De ontmoeting en de laatste reis met Stanley

Van 6 juni tot 11 november 2013 slaan de Koning Boudewijnstichting, het BELvue museum en het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, ter gelegenheid van het tweehonderdste geboortejaar van Livingstone, de handen in elkaar om de befaamde ontmoeting tussen de Schotse zendeling en Stanley aan de hand van niet eerder getoonde documenten in kaart te brengen.

De naam van de Schotse arts en zendeling, David Livingstone, is onlosmakelijk verbonden met de aardrijkskundige ontdekkingen uit de tweede helft van de 19e eeuw in Afrika. Zijn opdracht als zendeling bracht hem eerst tot aan de grenzen van de Kalahariwoestijn. Daarna maakten zijn latere ontdekkingsreizen, van de verkenning van de Zambezi rivier tot de meren in Oost-Afrika, hem tot de nationale held van Engeland, die de slavenhandel onvermoeibaar aan de kaak stelde.

In 1871, wanneer Livingstone verzwakt en zonder proviand is, voegt de Amerikaanse journalist van de ‘New York Herald’, Henry Morton Stanley, zich aan de oevers van het Tanganyikameer bij zijn expeditie. Ze trekken enkele weken samen op, maar gaan vervolgens elk hun eigen weg. Livingstone vertrekt voor een laatste zoektocht naar de bronnen van de Nijl, die uiteindelijk zijn einde zou betekenen, en Stanley gaat de roem tegemoet die zijn eerste Afrikaanse expeditie hem zou opleveren.

Aan de hand van talloze voorwerpen en documenten die zowel door openbare instellingen als door privéverzamelaars werden uitgeleend, neemt de tentoonstelling de bezoekers mee naar de gebieden die Livingstone en Stanley doorkruisten.

De expositie is gebaseerd op het reisdagboek van Stanley, dat bewaard is gebleven in de archieven die de Koning Boudewijnstichting in 2001 verwierf. In dit document vereeuwigde hij zijn ontmoeting met Livingstone en tekende hij de legendarische zin “Dr. Livingstone, I presume?” op.

Uit de tentoonstelling komt de belangrijke invloed die David Livingstone op Henry Morton Stanley heeft gehad duidelijk naar voren. Het was Livingstone die hem inwijdde in de technieken die onontbeerlijk waren voor een wetenschappelijke expeditie in Afrika. Hun ontmoeting heeft de carrière van Stanley werkelijk richting gegeven.

Gratis toegang     -       Reserveer hier uw groepsbezoek

Een speel-parcours rond de tentoonstelling is beschikbaar voor kinderen van 4-7 jaar en van 8-12 jaar:

De foto's van de tentoonstelling bekijken

Deze tentoonstelling is een samenwerking tussen het Erfgoedfonds van de Koning Boudewijnstichting, het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika en het BELvue museum.