Albert & Elisabeth. De film van een koninklijk leven | BELvue
Tijdelijke tentoonstelling

Albert & Elisabeth. De film van een koninklijk leven

Deze tentoonstelling komt vanaf 15 september tot 30 november naar het BELvue museum na een verblijf in Het Koninklijk paleis tijdens de zomermaanden.

Op het einde van de 19e eeuw maakt de film zijn debuut. De toekomstige  koning Albert  is een enthousiaste cinefiel en filmkenner.

Tijdens zijn bewind beginnen de films het koninklijke koppel in beeld te brengen. Albert en Elisabeth werken aan een publiek en glamour-imago. Zij komen graag in contact met de bevolking. Voor de cineasten vormen ze een ideaal thema. Het zijn moderne  vorsten die zich interesseren voor alle maatschappelijke thema's: de Eerste Wereldoorlog, Congo, de wetenschappen, het patrimonium, het milieu en de plaats van België in de wereld. Vertrekkende van een keuze van deels nooit vertoonde gefilmde documenten en van artefacten uit het federale patrimonium, wordt een kwart eeuw koninklijk leven getoond.

Deze tentoonstelling is een realisatie van het Studiecentrum Oorlog en Maatschappij (CEGESOMA) in samenwerking met het Koninklijk Filmarchief en de Koninklijke Vereniging Dynastie en Cultureel Erfgoed, op een initiatief van het Koninklijk Paleis, de Kanselarij van de Eerste Minister en het Federaal Wetenschapsbeleid.

Ontdek ook het programma van 11 november: begeleid bezoeken aan de tentoonstelling en lezing.