Museum Night Fever @BELvue | BELvue
Museum

Museum Night Fever @BELvue

Individuele bezoekers
  • Individuele Besucher

Voor deze editie 2021 van Museum Night Fever, organiseert het BELvue museum een groot feest voor u. Kom samen met ons cultuur vieren en neem deel aan ons gevarieerd artistiek programma en ontdek onze tentoonstellingen. Op de avond van Museum Night Fever zijn er geen regels... behalve ZINGEN, DANSEN en ZICH VERWONDEREN. Zijn jullie er klaar voor? Let’s get loud again!

Het BELvue museum is een samenvatting van België, via 7 thematische zalen en een galerij van meer dan 200 objecten. Democratie, pluralisme, migratie, solidariteit… jullie krijgen eindelijk een antwoord op de vraag: hoe zit België nu eigenlijk in elkaar? Word vervolgens expert in de ‘Belgitude’: de saxofoon, de kant, de millecroquette of de Antwerpse Zes zullen geen geheimen meer voor jullie hebben.

Op het programma van deze editie van MNF: slam, dans, paaldansen, niet één maar twee tijdelijke tentoonstellingen… en nog een heleboel andere leuke dingen!

♥♥♥ Het afro-feministische collectief Sisterhood sleept jullie mee met uitzinnige Afro-Caribische en Dancehall ritmes, tussen slam, poëzie, performance en een interactieve workshop.

♥♥♥ De toneelspeelsters van Les Veilleuses de Mots vertellen jullie, samen met hun marionet, clown en accordeon, het verhaal van Oma Charlotte en haar herinneringen over het Brussel uit de jaren 70.

♥♥♥ Het duo danseressen van de Compagnie Ana Cembrero helpt jullie, met sierlijkheid, de universele taal van het menselijke lichaam door middel van hun paaldansbar te ontcijferen.

♥♥♥ Camille Raséra brengt personages uit het werk van Raoul Servais, de Belgische pionier van de animatiefilm, tot leven in het hart van de tentoonstelling. Figuren gekweld tussen magie en realisme wachten op jullie.

♥♥♥ En ten slotte is "Spreken via strips" de tentoonstelling die Belgisch-Koreaanse strips in de kijker zet ter gelegenheid van de 120ste verjaardag van de diplomatieke betrekkingen tussen Korea en België.

Healing in movement - Museum Night Fever @BELvue

Healing in movement

Sisterhood is een veelzijdig project van MDF-The label dat Dancehall geïnspireerde dans en reflectie over de impact van kolonisatie op het heden combineert, maar dat ook feminisme en de onzichtbaarheid van niet-blanke vrouwen behandelt.  

Het collectief is georganiseerd rond een doorlopend persoonlijk ontwikkelings- en danstrainingsprogramma voor jonge Afro-afkomstige vrouwelijke artiesten, die amateur zijn of zich willen professionaliseren. Dit programma wil een ruimte van zusterschap creëren waarin niet-witte vrouwen collectief kunnen nadenken over hun plaats in de samenleving en hun kunsten kunnen ontwikkelen, alsook uitwisseling stimuleren rond kwesties als het gewicht van het verleden op de ervaring van zwarte vrouwen en de culturele benadering in hun danspraktijk.  

Door middel van verschillende voorstellingen van dans, slam, poëzie en discussie wil het collectief reageren op het gebrek aan zichtbaarheid van deze vrouwen, stereotiepe beelden van Afrika en de Caraïben bestrijden en denkpistes voorstellen aan het grote publiek door de complexiteit en rijkdom van Afro-Caribische culturen te tonen, die de resultaten van een wereldwijde geschiedenis zijn.  

Artiesten: Collectif Sisterhood

Choregraaf en artistiek directrice: Massinda Zinga

Artistiek assistente: Chrisia Lange

Collectif Sisterhood: Massinda Zinga, Chrisia Lange, Ronel Djimadoumadji, Betina Kashiama, Marrie Abwao, Marie-Paule Mugeni, Laura Mengato, Nadège Utshinga, Cristine Tshimanga Credits: Muziekwerk door Joycie Ruba – Foto’s door Malkia Mutiri

INCARNATIONS - Museum Night Fever @BELvue

Incarnations

Na haar rol als Armande in Les femmes savantes onder leiding van Marja-Leena Junker en de enscenering van haar eerste creatie La secte du bonheur, komt Camille Raséra bij het Koninklijk Conservatorium van Bergen. Tijdens haar studie ging zij op Erasmusreis naar het Institut del Teatre in Barcelona om zich te bekwamen in bewegingstheater. Na haar afstuderen aan het Conservatorium in 2016, keert ze terug naar Barcelona om te spelen onder leiding van Moreno Bernardi in Altra Voce en blijft om te spelen in de Frans-Spaanse film La muda/La mue van Alix Gentil. Zij werkt ook mee aan de dans-theater creaties van Moreno Bernardi.  

Ze keert terug naar België om onder leiding van Pascal Crochet te spelen in Métamorphoses. Naast haar werk als actrice regisseert zij Et si on rêvait ?, een creatie gebaseerd op beweging.  

"Incarnations" is een nieuwe creatie van de jonge choreografe en actrice Camille Raséra, gebaseerd op het werk van Raoul Servais en de aantrekkingen, zoektochten en onderdrukkingen die zijn personages bezielen. Een lantaarnpaal is vervormd, een valse noot is aangeslagen en uitsluiting is onmiddellijk. Met haar voorstelling, vol menselijkheid, wil Camille Raséra Servais dansen, zijn figuren nieuw leven inblazen, zijn nostalgie en zijn mysterie aanvoelen. Een unieke enscenering van Servais' wereld, zijn heimwee naar het dissonante wezen en de alomtegenwoordigheid van figuren die knagen, dreigen, aanvallen.

Corps universel - Museum Night Fever @BELvue

CIE ANA CEMBRERO

Ana Cembrero is danseres, regisseuse, choreografe en lerares. Ze heeft diploma's in ballet, hedendaagse dans en beeldende kunst. Zij behaalde haar diploma in de Schone Kunsten aan de Universiteit van San Carlos UPV Valencia (Spanje), en aan de École Nationale Supérieure des Arts Visuels, La Cambre (Brussel), met een specialisatie in beeldende en uitvoerende kunsten.

Haar werk kruist dans met andere artistieke disciplines en probeert de grenzen van het lichaam te verkennen met een esthetische en poëtische vraagstelling geïnspireerd door de actualiteit. Ze speelt met de gevoeligheid van het publiek door een sterke audiovisuele poëzie te gebruiken.  

Voor Museum Night Fever stelt het gezelschap Ana Cembrero een nieuwe creatie voor: Corps universel, een voorstelling gebaseerd op het lichaam in beweging als een taal van non-verbale communicatie, een alternatieve en poëtische taal via hedendaagse dans en paaldans. Voor deze originele creatie hebben de twee kunstenaars zich laten inspireren door het thema van de zaal "Taal" van de permanente tentoonstelling van het BELvue museum, waar ze die avond zullen optreden.

RAFISTOLE ! - Museum Night Fever @BELvue

Rafistole !

Les Veilleuses de Mots is een collectief van kunstenaars die geëngageerde en interdisciplinaire creaties voorstelt. Voor MNF stellen Les Veilleuses de Mots RAFISTOLE! voor, een voorstelling op initiatief van Zoé Cheneau, een poppenspeelster die het theater opvat als een plaats van leven, van ervaring waar men het dagelijkse leven in een droom kan veranderen.

RAFISTOLE! is een theatrale creatie voor alle toeschouwers, zonder tekst maar wel met veel andere dingen: marionetten, stoffige voorwerpen, projecties van het verleden en poëtische momenten.

 

Spel: Clotilde Florence, Stefano Bompani en Zoé Cheneau

Enscenering: Fanny Bonifait

Regie: Arthur Devroye

 

"Terwijl ze verstoppertje spelen met hun oma Charlotte, stuiten twee heel nieuwsgierige kinderen op een mysterieuze ladekast. Ze spelen rond deze kostbare voorwerpen, kibbelen, prutsen en dromen. Dit is het begin van een grote reis: deze gevonden voorwerpen wekken bij hun grootmoeder lang begraven herinneringen op, die zich afspelen in de jaren 70, toen zij woonde in een wijk van Brussel in volle economische expansie. Door de ogen van Charlotte ontdekken we de kronieken van een verdwenen wijk die echt bestaan heeft in Brussel. In haar strijd door middel van kunst (of de kunst van de strijd!) en al dit vrolijke, rebelse gedoe, ontmoet oma Charlotte de ware liefde."

Brasserie C - Museum Night Fever @BELvue

Brasserie C

Speciaal voor de gelegenheid rechtstreeks uit Luik gekomen, nodigt Brasserie C jullie uit om hun lekkere ambachtelijke bieren te delen in de tuin van het BELvue museum. Op zoek naar een vleugje originaliteit? Jullie zullen ook hun splinternieuwe frisdranken kunnen proeven. Wat zullen jullie kiezen: bissap, baobab of ijsthee?

Raoul Servais. Een wereld tussen magie en realisme - Museum Night Fever @BELvue

Raoul Servais

Duik in de wereld van de Belgische pionier van de animatiefilm Raoul Servais met zijn tekeningen, decorstukken en zelfs de instrumenten waarmee hij zijn films creëerde. Deze tentoonstelling belicht de persoonlijkheid van Raoul Servais, zijn artistieke processen, zijn zoektocht naar innovatieve technieken, maar ook zijn liefde voor ‘de kunsten’, het surrealisme, Paul Delvaux en vele andere dingen. Zie tegelijkertijd de voorbereidende schetsen en werk in première van zijn allernieuwste film in samenwerking met Rudy Pinceel: Der lange Kerl.

François Schuiten, een van onze meest gereputeerde striptekenaars, cureert de tentoonstelling. Hij was Raouls rechterhand bij Taxandria (1994). Als verantwoordelijke voor het grafische concept en de decors van deze film, is Schuiten als geen ander vertrouwd met het universum van Taxandria en het oeuvre van Raoul Servais. De tentoonstelling Raoul Servais. Een wereld tussen magie en realisme wordt georganiseerd door het Erfgoedfonds van de Koning Boudewijnstichting in samenwerking met Raoul Servais Collection, Vereniging Raoul Servais en CINEMATEK.

In partnerschap met La Libre, DH en The Brussels Times. Audiogids beschikbaar in NL/FR/EN/DE

Spreken via strips - Museum Night Fever @BELvue

Speak through comics

De Koreaans-Belgische striptentoonstelling viert de 120e verjaardag van de diplomatieke betrekkingen tussen Korea en België.

België en Korea spreken verschillende talen, maar ze kennen allebei de taal van het stripverhaal. Ter gelegenheid van de verjaardag van de diplomatieke relatie tussen België en Zuid-Korea en in het kader van het Stripfeest, ontvangt het BELvue de tentoonstelling "Spreken via strips".

Strips zijn een uniek kunstgenre dat pas compleet wordt wanneer woorden en beelden hand in hand gaan. Daarom moet u niet alleen de woorden lezen, maar ook de boodschap en de gevoelens die door de beelden worden overgebracht.

In deze tentoonstelling ontdekt u de verschillen en gelijkenissen tussen de twee landen doorheen de zevende kunst en voelt u de emotionele lading die besloten ligt in de lijnen van een dik penseel of een delicate pen uit het werk van kunstenaars als Ancco, Oh Se-Young of Judith Vanistendeal.

Geproduceerd door het Koreaans Cultureel Centrum, KOMACON (Korea Manhwa Contents Agency) en visit.brussels

Praktische Infos

!! Opgelet !!
Als je de musea wilt bezoeken, heb je een Covid Safe Ticket (COVID Certificaat; voor alle personen ouder dan 12 jaar) en je identiteitsbewijs nodig. Houd ze bij de hand, zo verloopt alles vlot.

Het mondmasker blijft overal aanbevolen. In de wachtrijen, op de pendeldiensten van de MIVB en in sommige deelnemende musea is het echter verplicht.

Bewaar je MNF-polsbandje! Je kan je polsbandje eenmalig inwisselen tegen 1 gratis bezoek in 1 van de deelnemende musea tot 15 november 2021.

Gratis toegang voor kinderen onder de 13 jaar.

museumPASSmusées of ICOM kaarten geven geen toegang tot Museum Night Fever.