'14-'18: Oorlogsblinden | BELvue
Tijdelijke tentoonstelling

'14-'18: Oorlogsblinden

Opnieuw leren leven in het Instituut van Bosvoorde (1919-1922)

Na de Grote Oorlog neemt koningin Elisabeth van België het initiatief om in Bosvoorde, de groene Brusselse gemeente, een instituut op te richten voor Belgische oorlogsblinden, zodat die zich opnieuw kunnen aanpassen aan het professionele en sociale leven. De tentoonstelling heeft tot doel om dit ongekende aspect van onze geschiedenis in de kijker te zetten. Het is tevens de gelegenheid om koningin Elisabeth, die zich altijd voor blinde personen heeft ingezet en beschermelinge van de Brailleliga was, hulde te brengen. 23 november 2015 is trouwens de verjaardagsdatum van haar vijftigjarig overlijden.

Deze reizende tentoonstelling is opgebouwd uit illustratiepanelen met uiteenlopende iconografische documenten: affiches, foto's, oude postkaarten, tekeningen die de tijdgeest weergeven, enz. Er worden ook enkele objecten getoond, zoals oude brailleschrijfmachines en aandenkens aan koningin Elisabeth tijdens de oorlogsperiode.

Blinde of slechtziende bezoekers kunnen aan de hand van een audiogids toegang krijgen tot de inhoud van de expo. Die audiogids herneemt niet enkel de teksten, maar ook een audiodescriptie van de beelden. Verder is er ook een catalogus in braille ter beschikking.

Deze tentoonstelling werd ontworpen en gerealiseerd door de Brailleliga met de steun van VisitBrussels en de samenwerking van het BELvue museum.

De tentoonstelling is dagelijks open en verlengd van 19 december 2015 tot 3 januari 2016, in het BELvue Museum (zaal Borgendael), Paleizenplein 7 (rechts van het Koninklijk Paleis).

  • van maandag tot vrijdag, van 9u30 tot 17u
  • zaterdag en zondag, van 10u tot 18u
  • Gratis toegang 

Groepsbezoeken op aanvraag: tel. 02/533 32 88 (Noëlla Jardin).